maandag, november 30, 2020

de Bibliotheek Uden

image006Bibliotheek Volkel

Schakelplein 7

5408 AW Volkel

0413-272743

Bijzondere samenwerking Bibliotheek en Pul vanaf januari 2013

Natuurlijk werkten de Bibliotheek in Uden en de Pul al veel samen.
Vanaf januari 2013 wordt dit nog specialer. Dit heeft vooral voor u als bibliotheeklid en voor u als filmbezoeker van de Pul een groot voordeel. U kunt namelijk vanaf januari 2013 op vertoon van uw biebpas en legitimatiebewijs met € 1,00 korting naar alle films in de Pul. In januari zijn dat de volgende films: Amour (24/25-01), Argo(29-01), Jagten (31-01).

Voor een compleet filmoverzicht kunt u kijken op www.filmpul.com.
De bilbiotheek Uden en de Pul wensen u veel kijkplezier.

 

Thema-avond “Hoogsensitief Kind”

Op dinsdag 22 januari is er in de bibliotheek i.s.m. het Centrum voor jeugd en gezin, een thema lezing over Hoogsensitiviteit. Sasja van Geel, ervaringsdeskundige, neemt u tijdens deze lezing mee in de wereld van het “Hoogsensitieve kind”. Voor ouders/verzorgers, maar zeker ook zeer zinvol voor leerkrachten, leidsters en andere geïnteresseerden.

Vraagt u zich weleens af of uw kind, uw leerling of iemand anders die u kent hooggevoelig is, dan is deze lezing echt iets voor u. Tijdens de informatiebijeenkomst wordt ingegaan op:

 • wat is hooggevoeligheid
 • verschillende benamingen, zoals “nieuwetijdskinderen”
 • kenmerken van hooggevoelige kinderen
 • is mijn kind, leerling etc. hooggevoelig
 • positieve en negatieve kanten van hooggevoeligheid
 • hooggevoeligheid, een last of een geschenk?

Ook is er ruimte in het programma om vragen te stellen.

Wanneer         dinsdag 22 januari 2013

Tijd                 20.00 – 21.30 uur

Waar               Bibliotheek Uden, Mondriaanplein 16

Kosten            geen

 

Bent u geïnteresseerd in deze thema-avond dan kunt u zich hiervoor aanmelden.

Dit kunt u doen door te bellen naar 0800-2540000 of een email te sturen naar info@cjggeeftantwoord.nl met uw gegevens en het aantal deelnemende personen. We verzoeken u om uw bevestigingsmail mee te nemen, dit is tevens het bewijs van toegang.

 

Groowt Újes Dictee 2013!

Voor de 12e keer wordt op 1 februari 2013 “Het Groowt Ujes Dictee” gehouden.
Het dictee wordt ieder jaar gehouden met één groep in een bepaald thema. Vorig jaar is er ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan een puzzelserie verschenen. Er waren toen zoveel enthousiaste reacties dat er besloten is ook dit jaar weer een nieuwe serie puzzels uit te brengen. Iedereen mag hier gratis aan deelnemen. De winnaar ontvangt een leuke verrassing. Hou dus goed de krant en de website van de bieb in de gaten.

image008Cursus Literatuur

Lezen is de leukste bezigheid die er is. Als je meer plezier aan een boek wilt beleven of er echt uit wilt halen wat erin zit, dan kun je terecht in de bibliotheek van Uden.

Op twee dinsdagavonden, 19 en 26 februari 2013, kunt u in de bibliotheek deelnemen aan een cursus over literatuur.

De cursus wordt gegeven door Marlène Lunter, die al eerder de cursus Literaire Begrippen voor leesclubs heeft verzorgd. iteratuur wil onder de huid kruipen. Wat is literatuur?

Een steeds opduikende vraag is: wat is nou precies literatuur? En waarom wordt het ene boek er wel toegerekend en het andere niet? Vragen die moeilijk te beantwoorden zijn en dat heeft te maken met het waardeoordeel dat we toekennen aan het begrip ‘literatuur’. In deze cursus zoeken we uit of het mogelijk is tot een definitie te komen en bekijken we teksten uit romans en verhalen op hun literaire gehalte. Ook bespreken we opvattingen en functies over literatuur die samen een licht werpen op wat literatuur nou eigenlijk is.

 

Wanneer         Dinsdag 19 februari en dinsdag 26 februari 2013

Tijd                 19.00 – 22.00 uur

Kosten            € 25,- biebleden en € 30,- niet biebleden

Materiaal/koffie/thee inbegrepen

 

S.v.p. aanmelden vóór 20 januari bij: uit@bibliotheekuden.nl of utv@bibliotheekuden.nl

De Bestseller Top Tien Thrillers

 

 1. image010Aan niemand vertellen door Simone van der Vlugt

Na zeven succesvolle stand-alone thrillers schrijft de meermaals bekroonde auteur hiermee het eerste deel van een misdaadserie met de Alkmaarse rechercheur Lois Elzinga in de hoofdrol. Samen met haar bijna gepensioneerde collega Fred onderzoekt Lois de weerzinwekkende moord op een jonge onderwijzer met een schijnbaar smetteloos verleden. Er zijn geen aanknopingspunten, totdat er meer slachtoffers vallen. Een foldertje over een kunstexpositie in de broekzak van het eerste slachtoffer brengt hen op het spoor van een jonge kunstenares, die meer blijkt te weten dan ze los wil laten. Door Lois’ eigen moeilijke privéachtergrond en haar opbloeiende vriendschap met een psycholoog kan ze zich verdiepen in de psyche van de moordenaar. De ontknoping is niet erg verrassend en Lois’ laatste contact met de dader wordt nogal gemakkelijk neergezet. Verder prima uitgewerkte karakters met veel aandacht voor het privéleven van de rechercheur, waarbij nog verhaallijnen open liggen. Dit maakt nieuwsgierig naar volgende delen. Boeiend vlot verteld verhaal in korte hoofdstukken.

 1. De afperser door John Grisham
 2. Vergeten  door David Baldacci
 3. De laatste sterft door Tess Gerritsen
 4. De Hobbit door J.R.R. Tolkien
 5. Voor ik ga slapen  door S.J. Watson
 6. Noorderlicht door Suzanne Vermeer
 7. De Haagse penoze  door Hendrik Jan Korterink
 8. Link door Patricia Cornwell
 9. Onze vrouw in Tripoli  door Tomas Ross

Nieuwe boeken in de bibliotheek Volkel:

 

Volwassen roman

image013De indringer door Hakan Ostlundh

Het gezin van fotograaf Henrik Kjellander, zijn vrouw Malin en hun twee jonge kinderen, Ellen en Axel, komt na de vakantie terug in hun huis op het Zweedse eiland Fårö. Daar zien ze dat er in hun foto’s gaten zijn gemaakt op de plek waar de ogen zitten. Ook ontbreken zaken en volgen anonieme dreigbrieven. Als hun dochtertje Ellen wordt ontvoerd, blijkt dat nog maar het begin te zijn van een verschrikkelijke tijd. Op de achtergrond speelt een familievete tussen Henrik en zijn twee halfzusters. Ook in dit boek van Östlundh speelt rechercheur Fredrik Broman weer een belangrijke rol. Alles klopt in dit spannende boek: de karakterbeschrijvingen, de Zweedse natuur, de rechercheurs en de plot, die je op het puntje van je stoel doen zitten: het verhaal houdt de lezer tot op de laatste pagina gevangen.

Jeugd informatieboeken:

image015Het grote autoboek door Clive Gifford

Mooi uitgevoerd boek met heel veel spannend en bijzonder fotomateriaal over racewagens, super bikes, trucks, motoren, auto’s van hulpdiensten en maanauto’s. De informatie is verdeeld over de drie overkoepelende hoofdstukken ‘Smeltend rubber’, ‘Leven om te rijden’ en ‘Droom op wielen’. Daarbinnen wordt telkens, op twee naast elkaar liggende bladzijdes, een subthema behandeld. Dit varieert van Formule 1, bromfietsen in Azië tot super-sportwagens en superbikes. Veel kleurenfoto’s, al dan niet voorzien van korte teksten, schematische afbeeldingen van een bijzonder onderdeel (bv. hoe werkt een verbrandingsmotor, hoe werken schijfremmen), ‘WOW!’ weetjes (vooral over snelheid) en nog veel meer. Achterin is  een woordenlijst opgenomen. De doelgroep (vooral jongens) zal het boek vooral gebruiken als kijkboek en als zodanig heeft het voor hen een echte WOW-factor, want zij zullen zich al bladerend blijven verbazen. Met register. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

image016Hoe word ik prinses door Kristien In-‘t-Ven

Als je wilt weten hoe een ‘gewoon’ kind een echte prinses kan worden, moet je dit verhaal van Dot maar eens lezen/laten voorlezen. Dot is zes jaar en wil prinses worden! Om dit te bereiken gaat ze op onderzoek uit: ze gebruikt de zilveren schoenen van mama, maar de hak breekt. Ze knipt ‘maar een klein stukje’ af van de jurk van haar zus Bes, maar die wordt hier erg boos over. Voor prinsessenbonen is het niet het seizoen, een kroontje ophouden (met plakband) terwijl je slaapt, is ook niet prettig en wat moet je doen als je een toekomstige prins wegjaagt met een onverwachte zoen?

Het zit Dot allemaal niet mee. In deze mooie, robuuste uitgave steelt Dot meteen het hart van de lezer. Zowel door de tekst die humoristisch is en vol taalgrapjes zit, als door de prenten die kleurrijk en gedetailleerd  zijn. Elk hoofdstuk sluit af met een roze blokje informatie over prinsessen uit de werkelijkheid (o.a. over namen, trouwjurken, Sissi, Máxima). Boek om uit voor te lezen, om zelf te lezen en om samen van te dromen. Voor thuis, op school en kinderopvang.  Aantrekkelijke uitgave voor alle prinsessen in de dop vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Jeugd leesboek:

image018Vos en Haas door Sylvia VandenHeede

Ping Wing, een pinguïn, komt op bezoek in het bos van Vos en Haas. Ever wordt verliefd op haar, maar durft dat niet te zeggen. Hij bedenkt een slim plan, waarbij het zilveren ei dat Ping Ping, de broer van de pinguïn, meebrengt, wordt gestolen en hij de grote held zal zijn om het weer terug te vinden. Hij heeft daar de hulp van Neef en Jak (Hals) voor nodig. Het pakt echter allemaal anders uit dan Ever gedacht had. Deel in de reeks belevenissen rondom Vos en Haas. In dit deel spelen Vos en Haas geen grote rol, maar is het vooral de verliefdheid van Ever die de rode draad vormt. In alle verhalen wordt gespeeld met taal. Begrippen worden op verschillende manieren geïnterpreteerd, waardoor de taalontwikkeling van de lezer gestimuleerd wordt. De spanning wordt goed opgebouwd en het slot is verrassend. De schitterende kleurenaquarellen geven het verhaal een extra dimensie. De tekst is gericht op de iets gevorderde beginnende lezers, maar laat zich ook uitstekend aan jongere kinderen voorlezen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

 

 

 

 

Vorig artikelSt. Caecilia
Volgend artikelC.V. de Piepers nieuws

Meer nieuws

Zaterdag 19 december Volkels Gelukmomentje

Zaterdag 19 december a.s. zullen er van 14.00 - 2.00 uur leuke en ludieke acties gehouden worden in het teken van 'Volkels geluksmomentje'. Een initiatief...

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Als je een website bezoekt, kan deze informatie opslaan of ontvangen van je webbrowser, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier je persoonlijke Cookie Instellingen.

Deze cookies zijn nodig voor functioneren van de website en kunnen niet worden uitgezet.

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

In order to use this website we use the following technically required cookies
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services