F-16’s verzorgen herdenkingsvlucht in Roermond

Op zaterdag 1 september 2018 vetrekken rond 14.00 uur vanaf vliegbasis Volkel zes F-16’s om een fly-by te verzorgen boven het Nationaal Indië Monument te Roermond. De Nederlandse militairen die gesneuveld zijn in het voormalige Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea worden hierbij herdacht. De F-16’s worden rond 15.00 uur terug verwacht op vliegbasis Volkel.
Het Nationaal Indië Monument herinnert aan ruim 6.200 Nederlandse militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 in het voormalige Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea hun leven gegeven hebben.
Bij het monument wordt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden. Tijdens deze plechtigheid vliegen de toestellen over de begraafplaats om een eregroet te brengen aan de gevallenen. Deze eregroet wordt uitgevoerd in een zogenaamde missing man formatie, waarbij één toestel de groep verlaat als symbool voor de gevallenen.
De openstelling is onder voorbehoud van operationele wijzigingen en onvoorziene omstandigheden. Klachten kunnen worden ingediend via https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/klachten-geluidsoverlast of via het gratis telefoonnummer 0800-0226033.