F-16’s verzorgen herdenkingsvlucht in Roermond

0
87
Rotterdam, 21 december 2012 Met een ondertekening wordt de F16 Quick Reaction Force samenwerking tussen Nederland, Belgie en Luxemburg bezegeld.

Op zaterdag 7 september 2019 vertrekken vanaf vliegbasis Volkel vijf F-16’s om een fly-by te verzorgen boven het Nationaal Indië Monument te Roermond. De Nederlandse militairen die gesneuveld zijn in het voormalige Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea worden hierbij herdacht. De verwachte openstelling van de vliegbasis is van 13.00 tot 15.30 uur.
Het Nationaal Indië Monument herinnert aan ruim 6.200 Nederlandse militairen die in de periode tussen 1945 en 1962 in het voormalige Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea zijn gesneuveld.

Bij het monument wordt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden. Tijdens deze plechtigheid vliegen de toestellen over de begraafplaats om een eregroet te brengen aan de gevallenen. Deze eregroet wordt uitgevoerd in een zogenaamde missing man formatie, waarbij één toestel de groep verlaat als symbool voor de gevallenen.
De openstelling is onder voorbehoud van operationele wijzigingen en onvoorziene omstandigheden. Klachten kunnen worden ingediend via https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/klachten-geluidsoverlast of via het gratis telefoonnummer 0800-0226033.