F-16’s vliegen ook in 2018 in de avonduren

F-16’s van vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden vliegen vanaf maandag 8 januari weer in de avonduren. Avondvliegoefeningen zijn noodzakelijk om grondpersoneel en vliegers optimaal voor te bereiden op hun taak, 24/7 inzetbaar zijn, waar dan ook ter wereld.

In de weken 2, 3, 5, 6, 8 en 9 wordt er vanaf vliegbasis Volkel en Leeuwarden op maandag tot en met donderdag gevlogen tot uiterlijk 23.00 uur. Op vrijdag wordt er alleen overdag gevlogen.

De vroeg invallende duisternis maakt het mogelijk een dergelijk oefenprogramma uit te voeren. Daadwerkelijke inzet van F-16’s vindt voornamelijk plaats in het donker. Het toestel is uitgerust voor nachtelijke operaties. Zo heeft de vlieger de beschikking over geavanceerde nachtzichtapparatuur. Om deze middelen optimaal te kunnen benutten tijdens huidige en toekomstige missies moet er regelmatig getraind worden, ook in het donker.

Voor vliegers van vliegbasis Volkel en Leeuwarden zijn deze vluchten essentieel om de inzetgereedheid verder te herstellen. In 2017 heeft de Koninklijke Luchtmacht zich geconcentreerd op het brede herstel van de inzetbaarheid van haar personeel en materieel. Daarmee is de organisatie voorbereid op huidige en toekomstige missies, zoals de missie in Jordanië. Vorige week is het F-16 detachement naar het Midden-Oosten vertrokken om daar deel te nemen aan de internationale coalitie die strijdt tegen terreurorganisatie ISIS.

Informatie

Vanwege operationele redenen of onvoorziene omstandigheden kan van  bovenstaande planning worden afgeweken. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766. Voor vragen en eventuele geluidhinderklachten kunt u bellen met het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033. Klachten kunnen eveneens worden ingediend via luchtmacht.nl/geluidshinder