‘Leerkracht zijn is geen roeping, maar gewoon een vak’

Directeur Tjeu Timmermans (63) van basisschool De Vlieger, onderdeel van kindcentrum Kidion in Volkel, neemt na veertig jaar afscheid. Hij begon als leerkracht en tot op de dag van vandaag vindt hij dat een ontzettend mooi beroep. Collega’s, ouders en kinderen hebben hem donderdag 21 december jl. uitgezwaaid.

Timmermans ging vanuit zijn woonplaats Heesch naar de Pedagogische Academie in Veghel waar hij Marja leerde kennen. Ze hadden net hun diploma toen er op het prikbord een vacature hing voor een onderwijsechtpaar in Curaçao. Aangezien er in Nederland in 1978 weinig banen waren, besloot het stel te trouwen en te gaan. In 1984 was de situatie bij terugkomst niet veel beter. Na wat snipperbaantjes kwam Timmermans terecht op het Schrijverke in Uden. Uit een fusie met de Slenk ontstond uiteindelijk basisschool De Palster. Na ruim twaalf jaar verhuisde Timmermans naar de Ark in Veghel waar hij hij eerst adjunct-directeur en daarna directeur was. Negen jaar later werd hij directeur in Volkel.

De werkdruk in het onderwijs is het gesprek van de dag. ,,Je mag veel van ons verwachten, maar leerkracht zijn is geen roeping. Het is gewoon een vak, dat betaald moet worden. En kom niet met het zingen van het Wilhelmus, moestuintjes en Rijksmuseum aan. Laat ons het zelf doen, op onze manier.” Timmermans wil ‘uiteraard’ vernieuwing van het onderwijs. ,,We rennen niet achter elke hype aan. Passend onderwijs en daarmee meer individuele aandacht voor de talenten van kinderen is een mooie en goede ontwikkeling. Dat maakt het vak moeilijker, maar ook interessanter en boeiender.”

Tjeu Timmermans wordt opgevolgd door Debbie Boeijen die leerkracht was op basisschool D’n Dijk in Odiliapeel.

Bron: bd.nl