zondag, april 18, 2021

Nieuws Dorpsraad Volkel Juli 2016

BIN

Graag vragen wij uw aandacht voor het Buurt Informatie Netwerk (BIN)

Wat is BIN? BIN richt zich op veiligheid in uw woongebied en gebaseerd op een samenwerkings-verband tussen bewoners, politie en gemeente.

BIN verbetert het veiligheidsgevoel en draagt daarom bij aan de leefbaarheid en veiligheid in de wijk.

Tot zover het officiële stukje.

We zijn in Volkel gestart met BIN in oktober 2012 op initiatief van politie en gemeente. Niet alleen in Volkel maar ook andere wijken in Uden zijn vervolgens hiermee van start gegaan

Hoe werkt het?

U ziet iets in uw omgeving waarvan u vindt dat het doorgegeven moet worden aan de politie. Of er staan bij u mensen aan de deur die u niet kent en zij willen u wat verkopen. Elk “niet pluisgevoel” kunt u doorgeven. Vervolgens komt een er een mededeling vanuit de politie en deze maakt een BIN-melding aan voor het betreffend gebiedsplatform/dorpsraad. Onze coördinator van BIN Volkel zet dit bericht door naar de mensen uit Volkel die zich hebben aangesloten bij het BIN. Zij krijgen een e-mail bericht en kunnen vervolgens het bericht met verder informatie over de melding lezen. Op deze manier wordt een netwerk gevormd van ‘ogen en oren’ waarmee verdachte omstandigheden of personen snel worden opgemerkt en gemeld bij de politie.

Er zijn natuurlijk ook buurten wijken die hun eigen app hebben waarmee ze elkaar op de hoogte houden van situaties die men niet vertrouwd. Meldt deze situaties ook bij de politie die vervolgens het bericht ook weer doorstuurt. Op deze manier worden ook ander mensen binnen Volkel gewaarschuwd hiervoor.

Wij vragen u als u zich nog niet aangemeld hebt bij BIN dit alsnog te doen. Dit kunt u door op internet naar de pagina www.bin-uden.nl te gaan. Vervolgens kiest u voor aanmelden en vul hier de gevraagde gegevens in.

Het is mogelijk om BIN berichten te ontvangen van twee wijken. Vanuit Volkel-West is het bijvoorbeeld handig ook aan te vinken dat je meldingen uit Uden-Zuid wil ontvangen.

Doe mee om de veiligheid te vergroten.

Belevingsvlucht F35

Na de belevingsvlucht op 24 mei zijn op dinsdag 14 juni de twee F-35 toestellen teruggevlogen naar Amerika. Hiermee is er een einde gekomen aan de belevingsvluchten. Defensie heeft inmiddels de mensen op de hoogte gebracht die mee hebben gedaan aan de enquête

Eerder gaven de vliegbases commandanten Traas en Ariëns aan dat zij het als een groot succes beschouwden dat er twee volledige belevingsvluchten gerealiseerd konden worden. Daarbij is in totaal zo’n 28 keer een F-16 en F-35 langs gevlogen om het geluid te beleven. Voor diegene die zich vooraf geregistreerd had was het mogelijk haar/zijn ervaringen te registreren middels de enquête. Voor wie hier belangstelling heeft; via de onderstaande link heeft u toegang tot de presentaties die is gepresenteerd op de vliegbases Leeuwarden en Volkel.

http://www.belevingsvluchten.nl/belevingsvluchten-afgerond

In de omgeving van beide bases is op vijf locaties met microfoons de piekwaarden van elke passage gemeten om de belevingsuitkomsten te kunnen ondersteunen.

Het NLR heeft de analyses van beide belevingsvluchten afgerond, deze resultaten kunt u terugvinden op eerder genoemde site. De totale resultaten worden door het NLR verwerkt in een uitgebreid eindrapport. De enquête geeft in grote lijnen aan dat de omwonenden slechts kleine verschillen hebben geconstateerd.

De resultaten van de belevingsvluchten worden door de Stuurgroep uitvoering Motie Eijsink gebruikt bij het realiseren van het permanente geluidsmeetnet rond de beide vliegbases. Hiervoor worden de eerste microfoonopstelling naar verwachting in 2017 gerealiseerd.

Het NLR eindrapport zal ook uitgebreid worden behandeld in de eerstvolgende COVM vergaderingen in de tweede helft van 2016.

Wat is de conclusie? In het kort:

Beleving : De deelnemers ervaarden het verschil in geluid van beide toestellen op de drie gemeten aspecten als klein. Het verschil in geluid van de F-35 wordt ten opzichte van de F-16 als klein ervaren.

Geluidsniveaus: De maximale piekniveaus van de F-35 zijn in de meeste gevallen hooguit 3 dB(A) hoger dan de maximale piekniveaus van de F-16. De gemeten geluidsniveaus komen overeen met de beleving van de omwonenden. De hoogst gemeten maximale piekniveaus zijn 109 dB(A) voor de F-35 en 112 dB(A) voor de F-16. Deze maximale waarden zijn, zoals verwacht, gemeten op meetlocatie Fietspad nabij de vliegbasis Leeuwarden.

Wie zijn de deelnemers?

Hoeveel mensen deden er mee? Inschrijvingen 1467. Deelnemers aan de enquête Middag 450 Avond 309 Totaal 759

Deelnemers rondom Leeuwarden Middag 263 Avond 168 Totaal 431

Deelnemers rondom Volkel Middag 187 Avond 141 Totaal 328

Heeft u deelgenomen aan deze enquête? Dan willen wij u als dorpsraad daarvoor hartelijk dank zeggen.

Het project: KOM(T) erbij!

Op zaterdag 21 mei 2016 is het project KOM(T) erbij! gestart op het Schakelplein met de caravan als trekpleister.

U heeft die dag kennis kunnen maken met het idee om mensen een warm welkom te geven als zij in Volkel komen wonen. Het cadeautje welke nieuwe inwoners mogen ontvangen is klaar en beschikbaar! Verder heeft u kunnen zien welke mooie tekeningen er zijn gemaakt door leerlingen van onze basisschool. Tekeningen die gebruikt worden als decoratie op de kom. Die kom wordt gevuld met een hele mooie routekaart van Volkel, informatie en andere verrassingen. Waarmee we willen zeggen; KOM(T) erbij!.

Daarnaast heeft u kennis kunnen maken met de ambassadeurs van Kom(t ) erbij!. Mensen uit ons dorp die graag iets extra’s willen doen om mensen snel het gevoel te mogen geven dat ze welkom zijn in ons dorp.

Volkel is een dorp waar mensen elkaar kennen en waar het fijn is om te wonen. Dat is één van de conclusies die wij trokken nadat we in samenwerking met Area, ONS Welzijn en Buurtbinders met de caravan de buurt in trokken om in gesprek te gaan over de leefbaarheid in Volkel. Mogelijk heb u er iets over gelezen in de krant, Volkel op de mat of via Facebook. De mensen in Volkel voelen zich er veilig en er is in Volkel genoeg te beleven.

Graag willen we die leefbaarheid ook zo houden. Dat het vertrouwd en veilig blijft. Vandaar dat we als extraatje iets willen doen voor het verwelkomen van nieuwe inwoners. Een warm gebaar en welkom heten, voor zowel huurders als kopers, binnen de bebouwde kom en in het buitengebied.”

Nieuwe inwoners krijgen een (soep)kom met tekeningen erop van basisschoolscholieren. Die

wordt gevuld met een hele mooie routekaart van Volkel, informatie en lekkernijen. Het is leuk om te geven, leuk om te ontvangen, het past bij Volkel en het is iets blijvends. Waarschijnlijk wordt er ook 1x per jaar met de nieuwe inwoners samen een route gewandeld in Volkel. Want bij de gemeente Uden worden nieuwe bewoners wel uitgenodigd, maar nog niet in Volkel zelf.

Contact met buurtverenigingen is er geweest en ook via hen blijven wij graag op de hoogte wanneer er nieuwe inwoners te verwelkomen zijn.

Dierenpark Volkel

In de vorige Volkel op Mat heeft u een reactie/ingezonden brief kunnen lezen waar het ging over het dierenpark. Graag laten we u weten wat er gaande is.

We zijn begin mei geconfronteerd met berichten die op een besloten pagina waren geplaatst van Facebook. Een facebookpagina waar je alleen op kunt reageren wanneer je hier lid van bent. Via via werden we op de hoogte gebracht van het bericht wat hierop geplaatst was. Volgens diegene die het bericht had geplaatst was er van alles mis in het dierenpark, de dieren werden volgens de plaatser van het bericht niet goed verzorgd, er lag een konijntje dood en de ezel zou er slecht uit zien. Vervolgens is hier door tientallen mensen op gereageerd. De reacties die we zagen (toen het uiteindelijk wel lukte op de pagina te komen) konden het daglicht niet verdragen, waren grof en ver buiten de waarheid. Gelukkig is het geplaatste bericht door de beheerder van de pagina na een paar dagen verwijderd maar er was ondertussen al wat ruis ontstaan.

Na enige moeite hebben we contact kunnen krijgen met de plaatser van het bericht en we hebben met hen een gesprek gehad. Deze mensen waren van mening, en zijn dat zeer waarschijnlijk nu nog , dat de dieren in ons park niet goed verzorgd worden. Het gesprek is na een uur beëindigd. Er is nadien met hen geen contact meer geweest.

Ondertussen zijn we bezocht door een dierenarts uit St. Oedenrode die de ezel heeft gezien, en zijn we onlangs door de landelijke Dierenpolitie bezocht. We zijn open geweest in hoe ons dierenpark door onze verzorgers wordt onderhouden en hebben samen met de dierenpolitie alles gezien en besproken.

Conclusie van dit bezoek was dat de dieren er conditioneel goed uitzien. Echter, er zaten volgens de dierenpolitie te veel dieren in de beschikbare ruimte. De ezel was volgens een toegezonden bericht van de deskundige ezelspecialist uit Utrecht te vet en moet met een speciaal voederprogramma op dieet. Daarnaast waren er een paar kleine aanpassingen nodig aan verblijven van enkele dieren.

Wat betreft het aantal dieren daar is inmiddels al verandering in aangebracht. Er zijn een fiks aantal dieren minder in het park. De ezel krijgt volgens voorschrift van de specialist het voer wat hij maximaal mag hebben per dag. De aanpassingen aan de verblijven daar wordt aan gewerkt.

Verder hebben onze verzorgers gelukkig mogen ervaren dat zij door veel mensen uit Volkel gesteund worden in het werk wat zij doen.

We willen dank zeggen aan de steun die we hebben ervaren zeker richting verzorgers.

Wel vragen we of het mogelijk is rekening te houden met het volgend;

Als het goed is kan de ezel niet meer aan de buitenzijde van het hek komen om voer te ontvangen zoals brood e.d. De ezel staat op een klein gedeelte van het park waar hij voer krijgt volgens voorschrift van de specialist.

Het aantal konijnen en kippen is beduidend minder. Dit moet ook zo blijven. Biedt geen kippen of konijnen aan om in het park te mogen blijven als vervangend tehuis. Er is voor deze dieren geen plek, het kan mogelijk ziekte veroorzaken bij de al aanwezig dieren. Daarnaast worden onze verzorgers belast met emotioneel leed door het aanbieden van “overbodige” dieren. Zoek hiervoor alstublieft andere oplossingen.

Verder, Als u grote hoeveelheden overbodig brood etc. wil aanbieden, overhandig dit dan op het moment dat één van de verzorgers aanwezig is (2 keer per dag, ochtend en laat in de middag) Zij weten precies wat de dieren wel en niet mogen hebben.

Nogmaals dank voor uw steun en hopelijk begrip voor “spelregels” in de laatste regels van dit bericht.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben laat het dan even weten aan Hennie Biemans.

tel. 0413-272063 of stuur haar een mailtje henniebiemans@hotmail.nl .

Verder zijn we te volgen via twittter DorpsraadVolkel of kijk eens op Facebook en “like” de pagina www.facebook.com/dorpsraadvolkel

Meer nieuws

Volkel neemt bewaking luchtruim over na problemen met F-16’s in België

F-16's van de vliegbasis Volkel zijn vanaf woensdag 10 maart verantwoordelijk voor de bewaking van het luchtruim. Volkel neemt de zogeheten QRA-taak (Quick Reaction...

Wij gebruiken cookies om u de beste online ervaring te bieden. Door akkoord te gaan, accepteert u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid.

Privacy Settings saved!
Privacy-instellingen

Als je een website bezoekt, kan deze informatie opslaan of ontvangen van je webbrowser, meestal in de vorm van cookies. Beheer hier je persoonlijke Cookie Instellingen.

Deze cookies zijn nodig voor functioneren van de website en kunnen niet worden uitgezet.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Decline all Services
Accept all Services