Petja: Ruwe bolster blanke pit

Was ik net nog een vreemde die wat aarzelend de drempel overstapte, binnen vijf minuten zit ik in een enthousiast gesprek verwikkeld met Petja Verweij en Mirjam van Ree. En ben ik meteen getuige van een lesje ‘Latte’. Mirjam laat zich de kneepjes van het vak graag uitleggen door haar Petja.

Twee mensen die elkaar (terug)gevonden hebben na compleet eigen wegen te zijn gegaan na hun gezamenlijke kleuterschooltijd. En die nu met veel energie, liefde en vertrouwen een prachtige plek hebben gebouwd waar ze hun gasten verrassen met culinaire hoogstandjes. ‘Zaal Stevens’ is omgetoverd tot een tegelijkertijd industrieel en warm ingericht restaurant: Eten bij Petja.

Als ik later groot ben…
Op de vraag wat hij later wilde worden, tekende de kleine Petja zichzelf met een koksmuts. En zo geschiedde: op zijn vijftiende stond hij al in een professionele keuken en daarna volgden diverse restaurants. De laatste acht jaar was hij freelance chef-kok, en de wens om ‘iets van zichzelf’ te hebben werd groter en groter. Die droom is nu uitgekomen! Een lach van oor tot oor en stralende oogjes.

Natuurlijk blijft er nog genoeg te dromen over, zoals de aanleg van een tuinkamer of iemand die de toiletten komt poetsen. Nu doet hij nog alles zelf: naar de markt, nieuwe gerechten creëren én de schoonmaak. Maar vooral: koken, koken, koken. Toveren met ingrediënten. Púre ingrediënten, welteverstaan. Petja is klassiek Frans geschoold en wil recht doen aan de smaak van de producten zelf. Hij werkt met seizoensproducten, verse kruiden, biologisch vlees en zoveel mogelijk lokale leveranciers. “Respect voor de aarde, dat is toch logisch?” Het komt uit de mond van een kerel met tattoos op de armen, bijna kale kop en ruige stoppelbaard. Typisch gevalletje ruwe bolster, blanke pit. Laat die gespierde armen maar wild slachten, kruiden hakken en in pannen roeren. Dan komt er een verfijning op je bord waar je U tegen zegt. “Ik zie het als mijn taak om de verwachtingen van de gasten te overtreffen”. Zo, ‘t is maar dat je het weet.

De succesformule
Wat is het recept van Eten bij Petja? Op donderdag en vrijdag is het restaurantavond. Dan kookt Petja een 5-gangendiner en geldt het principe van de table d’hôte, dus ‘eten wat de pot schaft’. Reserveren is noodzakelijk, omdat Petja alles vers inkoopt. Natuurlijk houdt hij rekening met (dieet)wensen. Er is plaats voor zo’n dertig gasten: het kleinschalige geeft precies de gezelligheid en de aandacht waar Petja en Mirjam zo van houden. Op de andere dagen van de week gaat de zaak open op aanvraag (ook lunch) en geeft Petja kookworkshops aan groepen van 8 tot 12 personen onder de titel ‘Koken met Petja’. Ook biedt hij ‘cooking with the kids’: een leuke, leerzame én lekkere activiteit voor kinderen. Binnenkort zien we hem bovendien als jurylid van de Keukenbazen Battle 2017!

Restaurant EtenbijPetja / Kookstudio KokenmetPetja
Rudigerstraat 13, 5408 AA Volkel
tel. 06 13 95 48 92
info@etenbijpetja.nl / info@kokenmetpetja.nl
www.etenbijpetja.nl

Dit artikel komt uit ondernemersmagazine BOOMING + mooiuden.nl