Tunnel Volkel dicht: te gevaarlijk door ijsvorming, strooien helpt niet

De gemeente Uden heeft per onmiddellijk het tunneltje in Volkel afgesloten dat het buurtschap Lankes met het dorp verbindt. Het water in de tunnel Nieuwstraat is bevroren en dat zorgt voor gevaarlijke situaties.

De gemeente Uden heeft extra gestrooid maar dat heeft niet geholpen. Fietsers kunnen nog wel onder de rondweg door, maar alleen als ze afstappen. De gemeente heeft de tunnel Nieuwstraat maandagavond met dubbele hekken afgesloten.

Zo lang het vriest blijft dat zo, heeft de gemeente in een brief aan de aanwonenden laten weten. Volgens de gemeente is de situatie te gevaarlijk. ,,Ondanks veelvuldig en zwaarder dan normaal strooien van wegenzout, heeft zich toch ijs kunnen vormen op de rijbaan en fietsstroken”, meldt de gemeente.

Vlakbij de tunnel staan extra borden. Op de weg ligt veel strooizout maar die hebben niks kunnen doen tegen de plakken ijs in de tunnel. 

Het tunneltje in Volkel is al jaren een groot probleem, met name ‘s winters. Door een constructiefout loopt grondwater in de tunnelbak en dat bevriest dan. De tunnel is eigendom van de provincie en die moet het probleem oplossen. Afgelopen jaren zijn er al diverse pogingen gedaan om het euvel te verhelpen, onder andere met extra sleuven in de weg. Tevergeefs.

Uden heeft al wel de Volkelse firma Raaijmakers en Zn. gevraagd om met bronbemaling de grondwaterstand bij de tunnel te verlagen. Bij de provincie blijft de gemeente hameren op een structurele oplossing van het probleem. Pas als de situatie weer veilig is, gaat de tunnel weer open. Tot die tijd wordt autoverkeer via de Zeelandsedijk omgeleid.

Bron: bd.nl