Verlenging QRA-taak t/m 14 mei 2020

0
249

In de vorige berichtgeving omtrent de QRA is gecommuniceerd dat vliegbasis Volkel van donderdag 20 februari tot en met donderdag 7 mei de QRA-taak overneemt. Door het uitbreken van COVID-19 zijn taken en verplichtingen gewijzigid. Hierdoor is vliegbasis Volkel tot en met donderdag 14 mei 2020 verantwoordelijk voor de QRA-taak.

Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Er staan permanent twee F-16 jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA- jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en Leeuwarden en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes.

De QRA kan binnen enkele minuten opstijgen om een ongeïdentificeerd toestel te onderscheppen. Deze taak wordt in Nederland onder controle van het Air Operations Control Station (AOCS) in Nieuw Milligen uitgevoerd. Wanneer de gevechtsleiding van het AOCS opmerkt dat een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, worden de F-16’s van de QRA gealarmeerd om op te stijgen enhet toestel te onderscheppen. In België gebeurt dit onder verantwoordelijkheid van het Control and Reporting Centre (CRC) in Glons. De luchtgevechtsleiding binnen Europa werkt nauw samen op het moment dat ongeïdentificeerde vliegtuigen naar een luchtruim van een naburig land dreigen te vliegen, zodat tijdig kan worden ingespeeld op een mogelijk naderende dreiging.

Voor meer informatie over de QRA, zie https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2016/12/21/1-benelux-1- luchtruimbewaking.