‘Volkel Loopt Vierdaagse Nijmegen’ blijft populair

Volkel loopt dit jaar voor de veertiende keer mee met de Vierdaagse van Nijmegen. Om in de stemming te komen, wordt sinds vijf jaar een wandeltocht als voorbereiding gehouden. Daar kwamen gisteren dik vijfhonderd wandelaars op af. Regen, hoezo?

Als je dertig kilometer wil wandelen, start je op tijd. Op deze zondagmorgen is om acht uur café het Witte Paard in Volkel te klein. Wandelaars staan in de rij om zich in te schrijven. Ze willen op pad en liefst voor de eerste regenbuien weer terug zijn op deze post. Dan hebben ze er namelijk al tien kilometer op zitten. De route gaat dan voor de lopers van de twintig en dertig kilometer naar Uden, via de skihelling van De Schans richting Maashorst.

De eerste wandelaars druppelen na de eerste tien kilometer in groepjes binnen in café het Witte Paard. Ze zijn nat en hebben koude handen. Binnen ruikt het naar koffie en soep, buiten zitten de lopers met een eigen broodtrommeltje. De stemming is opperbest, de regen deert een echte wandelaar niet. Een vrouw heeft een doorzichtige regencape aan met op haar rug de tekst: “92 % procent van de tijd regent het niet.”

John van Dijck en Wim Bens dragen het felgele poloshirt van de vierdaagse. Op de rug staat ‘Ik ben een Volkelse loper’. Ze organiseerden gisteren Volkel Loopt, maar wandelden zelf niet. “Dit is een van de oefentochten voor alle wandelaars in de regio en ver daar buiten. Maar, elke dinsdagavond en zaterdagmorgen trainen de Volkelse lopers samen. In mei lopen we nog een keer naar Den Bosch en naar Grave.”

Dit jaar is het de veertiende keer dat Volkel mee doet aan de vierdaagse. Gemiddeld 35 wandelaars uit het dorp gaan ieder jaar de uitdaging aan. Om hen heen een even grote groep vrijwilligers die alles regelt, van de eerste hulp bij blaren, tot de driegangen maaltijd op de camping. ‘Volkel Loopt Vierdaagse Nijmegen’ is onverminderd populair, vertellen Bens en Van Dijck. “In maart begint het te kriebelen en gaan we weer trainen. Dan hebben we er weer zin in. We zijn geen vereniging of stichting, alles gebeurt min of meer sponstaan. Er ligt een goed draaiboek klaar en door de jaren heen hebben we materialen gespaard. Lopers gaan trainen en vrijwilligers gaan alles regelen voor het kamp, de posten, eten en drinken, EHBO en sponsoring. We krijgen wel eens vragen uit andere dorpen hoe we dat doen. Het gaat vanzelf, verbazingwekkend eigenlijk. Als de vierdaagse achter de rug is, gaan we weer uit elkaar, zo gaat dat gewoon.”

Harrie van Nuland (78) loopt de vierdaagse voor de zeventiende keer. Hij is de oudste loper in Volkel, de jongste is Jelle van der Locht (12). “Het is een virus. Het leuke is alles er omheen, in elk dorp is het feest. We hebben een leuke club mensen, we zorgen goed voor elkaar en iedereen is gelijk, daarom hou ik het vol,” zegt Van Nuland en weg is hij weer. Hij liep er gisteren dertig.

Bron: bd.nl