Zeldzame beermarter geboren in Dierenpark Zie-ZOO

0
34

Op 8 mei is er in Dierenpark Zie-ZOO voor het eerst in de geschiedenis van het dierenpark een beermarter geboren. Het jong is waarschijnlijk een mannetje, al is dat nog niet 100 procent zeker omdat het geslacht bij (jonge) beermarters zeer moeilijk is te bepalen.

De eerste zes weken van zijn leven is de moeder en het jong absolute rust gegund. Pas nadat de verzorgers het jong voor de eerste keer buiten de nestkist zagen, heeft de dierenarts een gezondheidscheck gedaan bij het jong en tevens gekeken of het een jongetje of meisje is.

Beermarters
Beermarters zijn de grootste en bedreigde civetkatten ter wereld. Een beermarter wordt gemiddeld 1.5 m lang (van de snuit tot het puntje van de staart). Het bijzondere van een beermarter is ook dat ze een grijpstaart hebben. Beermarters zijn buiten de primaten een van de weinige zoogdieren die hun staart als vijfde ledemaat kunnen gebruiken. Dierenpark Zie-ZOO heeft sinds 2013 beermarters in haar collectie, de dieren nemen deel aan het officiƫle Europese fokprogramma. Beermarters komen van oorsprong voor in Zuidoost Aziƫ, waar ze worden bedreigd in hun voortbestaan door ontbossing en de illegale jacht. In Nederland zijn er maar vijf dierentuinen die beermarters hebben. Een beermarter geboorte blijft een bijzondere gebeurtenis, sinds 1983 zijn er maar elf beermarters geboren in Nederland. Sinds deze week zet de kleine beermarter zijn eerste voorzichtige stappen in het buitenverblijf en is de kleine dus zichtbaar voor het publiek.